Oppnå høyere mattrygghet med ISO- og FSSC 22000-sertifisering

Oppnå høyere mattrygghet med ISO- og FSSC 22000-sertifisering

2024-08-22 Av Certifiqat Desk

Internasjonale standarder stiller krav til styringssystemer for mattrygghet. Gjennom sertifisering viser produsenter, distributører og cateringfirmaer at de overholder de høyeste standardene for hygiene og sikkerhet.

ISO 22000-sertifikat for trygg mat

I dag krysser matprodukter stadig alle landegrenser, kundenes krav til mattrygghet øker, og bærekraftspørsmål er kommet for å bli. Derfor er det behov for en internasjonal standard for å garantere sikkerheten i det globale matsalget, noe som resulterte i ISO 22000. Standarden er et verktøy for organisasjoner som håndterer mat, slik at de kan identifisere og forebygge helsefarer. Systemet er basert på HACCP og utnytter styrken i den veletablerte ISO 9001-modellen for styringssystemer. Målet med standarden, som kan integreres med både ISO 9001 og ISO 14001, er at bedriften din skal ha god kontroll over farer knyttet til mattrygghet og garantere trygg mat.

Mattrygghet er grunnleggende for forbrukernes helse. Mangler i hygiene og sikkerhet i matvarekjeden kan ha livstruende konsekvenser. I tillegg forårsaker bedervet mat betydelige økonomiske tap hvert år. Med ISO 22000-standarden sikrer forhandlere og produsenter høy sikkerhet og kvalitet i sine produksjons- og distribusjonsprosesser for fôr og mat.

ISO 22000 etablerer en transparent og internasjonalt anerkjent standard for alle aktører i matvarekjeden. ISO 22000 har som mål å garantere trygge produkter for forbrukerne og samtidig øke kundetilfredsheten.

Standarden kombinerer nøkkelelementer innen mattrygghet, inkludert åpen kommunikasjon, sporbare prosesser og HACCP-prinsipper. I tillegg brukes pre-requisite programs (PRP). Standardisering av hele prosessen fra produsent til forbruker har som mål å sikre at både produsenter og forhandlere raskt kan reagere på eventuelle helserisikoer og identifisere feil i kjeden. Organisasjoner som allerede er sertifisert i henhold til ISO 22000, kan også dra nytte av en FSSC 22000-revisjon.

ISO 22000 ble sist revidert i juni 2018, og erstattet da ISO 22000:2015. Med revisjonen ble den moderne høynivåstrukturen (HLS) introdusert, noe som gjør det enklere å integrere ISO 22000-sertifisering i et eksisterende styringssystem. Fra og med 29. juni 2021 kan bedrifter kun sertifiseres i henhold til den nyeste standarden ISO 22000:2018.

De fire kjerneområdene i ISO 22000-standarden for mattrygghet.

ISO 22000 for mattrygghet omfatter fire kjerneområder. Disse omfatter implementering av effektive PRP-er (Prerequisite Programs), etablering og vedlikehold av et styringssystem for mattrygghet (FSMS), organisering av intern og ekstern kommunikasjon samt oppfyllelse av HACCP-kravene. Hvis bedriften allerede har implementert et styringssystem for mattrygghet, sikrer ISO 22000-sertifiseringen at det videreføres og fullføres på en strukturert måte. Siden ISO 22000-standarden for mattrygghet allerede oppfyller kravene til HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), trenger ikke bedrifter å sertifisere HACCP-konseptet sitt separat.

Hvem passer ISO 22000-sertifisering for?

Den internasjonale standarden ISO 22000 er beregnet på alle bedrifter som er direkte eller indirekte involvert i næringsmiddelindustrien. Størrelsen på bedriften er ikke avgjørende. ISO 22000-sertifisering er derfor egnet for både små, mellomstore og store bedrifter og organisasjoner. ISO 22000-sertifisering er egnet for følgende selskaper: – Matvareprodusenter. – Produsenter av tilsetningsstoffer. – Logistikkbedrifter (lagring og transport). – Bedrifter som produserer matemballasje. – Detaljhandel, engroshandel og mellomledd. – Cateringbedrifter. – Restauranter. – Storkjøkken.

Fordelene med ISO 22000

  • Konkurransefortrinn – Skill deg ut fra konkurrentene dine med ISO 22000-sertifisering, en av de ledende standardene i bransjen.
  • Gjennom sertifisering har bedriften som mål å gjøre kontinuerlige forbedringer når det gjelder kommunikasjon og prosesser knyttet til mattrygghet i hele organisasjonen.
  • Beskytt merkevaren og bygg tillit hos kundene dine ved å kunne dokumentere høy sikkerhet i produksjonsprogrammer og styring av forsyningskjeden.
  • ISO 22000 har et oppdatert fokus på medarbeiderengasjement, ettersom det har en betydelig innvirkning på mattrygghetskulturen i hele organisasjonen.

FSSC 22000-sertifisering for næringsmiddel- og fôrindustrien

Ledelsessystemer med FSSC 22000-sertifisering gir bedrifter i næringsmiddel- og fôrindustrien muligheten til å få sitt ledelsessystem for mattrygghet gjennomgått i henhold til en standard som er anerkjent over hele verden av Global Food Safety Initiative (GFSI). Sertifikatet bekrefter den høye kvaliteten og sikkerheten til mat og dyrefôr.

FSSC 22000-standarden ble etablert av FSSC 22000 Foundation i Nederland. De har utviklet sertifiseringen sammen med kjente matvareprodusenter og detaljister, med mål om å øke produktsikkerheten og kvaliteten i mat- og fôrindustrien. FSSC 22000-sertifiseringen er nå anerkjent av Global Food Safety Initiative (GFSI). Revisjonene fokuserer på ledelsessystemene til selskaper i næringsmiddel- og fôrindustrien. Hele verdikjeden er tatt i betraktning, fra produksjon til handel med ferdige produkter. Standarden har som mål å kontinuerlig forbedre kvaliteten og sikkerheten til mat- og fôrprodukter. FSSC 22000-standarden er basert på ISO 22000, den internasjonale standarden for styringssystemer for mattrygghet.

Viktige aspekter ved FSSC 22000 er blant annet

  • Utforming og implementering av trygge produkter.
  • Ansvarlig ledelse.
  • Bekjempelse av matsvindel gjennom et styringssystem.
  • Regelmessige risikovurderinger (sårbarhetsvurderinger).

Hvilke bedrifter egner seg for FSSC 22000-sertifisering?

Standarden tar hensyn til kvalitet og sikkerhet i hele mat- og fôrkjeden, fra produksjon av råvarer til salg av det ferdige produktet i detaljhandelen. Derfor kan alle bedrifter som er involvert i verdikjeden, sertifiseres. I praksis er bedrifter fra følgende sektorer sertifisert i henhold til FSSC 22000:

  • Landbruksbedrifter.
  • Mat- eller fôrprodusenter.
  • Produsenter av emballasje til mat- og fôrprodukter.
  • Bedrifter som emballerer mat- og fôrprodukter.
  • Leverandører av transport- og logistikktjenester.
  • Cateringbedrifter.
  • Detaljister.

Kan kombineres med andre revisjoner og sertifiseringer Bedrifter som allerede er sertifisert i henhold til ISO 22000, kan oppnå FSSC 22000-sertifisering med betydelig mindre innsats. Forutsetningen er at de nødvendige tekniske og bransjespesifikke kravene er oppfylt. FSSC 22000-sertifiseringen har et lignende innhold som IFS Food- eller BRCGS Food-sertifiseringen. Bedrifter som allerede har blitt revidert i henhold til disse standardene, kan vanligvis forkorte revisjonen for FSSC 22000-standarden.